@lle Fugler
Min erfaring med plener er at de ligner noe på en god semirough på en golfbane! Sjelden det er problemer med semiroughen :). Når gresset blir klippet lengre er det vanskeligere å se at det er problemer. Når gresset blir klippet kort synes alt! Tunrapp er i utgangspunktet ettårig, men under gode forhold lever planten flere år! I norge heter den tunrapp fordi den dominerer de fleste gardstun, den har sitt fortrinn der hvor graset blir tråkket ned og ingen andre gras har evne til å leve. Tunrappen har sine røtter i overflaten og på den måten tar de over teritorier. De setter nye frø minst 2 ganger pr sommer og derfor har de alltid frølagre i bakken. Frøbanken finnes over alt i norge og all ferdsel, jordbearbeiding, vær og vind hjelper tunrappen i å nå nye områder!
Jo eldre en golfbane er jo større sjanse er det for at tunrappen ligger latent å venter på muligheten til å ta over. En riktig hardhaus tilpasset norsk klima! Men, som det latinske navnet tilsier; den er ettårig (poa annoa). Så har man mye tunrapp på banen, blir det sjelden bra forhold før langt ut i juni! Oslo GK har lang erfaring med tunrappen og valgte tilslutt å satse hardt for å gi andre gress sorter en sjanse!
Til Sludder og tull; Kan være at det finnes vrangforestillinger blandt greenkeepere, men har også sett andre yrker der man ikke velger samme strategier alltid! Forholdene fra bane til bane er så variable at det blir nesten umulig å ha fasiten på maksimalt vedlikehold fra uke til uke, mnd til mnd og år til år. De fleste greenkeepere har en utdanning i bunnen, noen har også høyskolenivå! Greenkeepere har i oppgave å vedlikeholde et golfbaneanlegg ut ifra de ressurser som som klubb/driftselskaper stiller til rådighet! uansett om banen er bygget; på solsiden/skyggesiden, morenegrunn/leire, nedbør rikt/fattig område, kyst/innlamds klima, etc etc.... Her kommer erfaring inn i tillegg og alle forsøker å gjøre de riktige tingene! Man kan gjøre som bonden, gjødsle 2 ganger i året eller å gi maksimalt tilpasset gjødsling 1 gang pr uke.
Det er et hav av muligheter ut fra de ressursene man har til rådighet.
Forskjellen på å vedlikeholde en bane med 2 ansatte kan ikke sammenlignes med å ha 30 ansatte! Ha siste moderne maskiner med fullt utbygd verksted kontra å ha uegnet og utslitt utstyr, der en står i en garage eller ute å skrur. Dersom en har en klubb med positive vyer og en ledelse som vet å inspirere og utvikle ansatte til å trives på sin arbeidsplass...... da kan en golfbane bli et produkt som gir brukerne en fantastisk opplevelse ;)